• Anne Nilsson har länge forskat kring hur kostvanor kan förebygga störning såsom övervikt och högt blodtryck.
    Anne Nilsson har länge forskat kring hur kostvanor kan förebygga störning såsom övervikt och högt blodtryck.

Framgångsrecept: föd tarmbakterier med rätt mat!

Allt fler blir allt fetare och sjukhuskostnaderna för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och andra sjukdomar kopplade till vår livsstil stiger i höjden. Vid Antidiabetic Food Centre tar man fram nya preventive livsmedel.

Metabolt syndrom – övervikt, bukfetma, högt blodtryck, höga blodfetter och en okänslighet för insulin – blir allt vanligare i västvärlden. Anne Nilsson, doctor i tillämpad näringslära, knuten till Antidiabetic Food Centre (AFC) i Lund, har länge forskat kring hur kostvanor kan förebygga denna störning i kroppen och speciellt intresserat sig för hur olika typer av kostfiberrik mat påverkar tjocktarmens bakterier. Forskarna verkar allt mer övertygade om att det finns ett samband mellan en störd bakterieflora och vällevnadssjukdomar.

– Vi måste mata tarmbakterierna med rätt mat. För mycket mättat fett påverkar bakterierna negativt. Bönor är ett bra livsmedel och det har visat sig att fibrer i korn, råg och havre sänker blodsockret och även är inflammationshämmande. Viss fiberrik mat ökar också halten av specifika tarmhormoner, till exempel GLP-1, som påverkar mättnadskänslorna, berättar Anne Nilsson.

Ät dig frisk

Att en hälsosam kost rik på speciella kostfiber har positiva effekter visade en stor studie i Dalby, en ort utanför Lund. Ett 40-tal lätt överviktiga personer mellan 50 och 70 år fick en kost som ansågs vara ”antiinflammatorisk”, och bland annat bestod av mycket bönor, kornbröd, produkter rika på havrefiber, grönsaker, fet fisk, kanel, blåbär och probiotiska bakterier*. Redan efter en månad hade testpersonerna sänkt det farliga kolesterolet, blodfetter, blodtryck och riskfaktorn för blodpropp.

– Studien visar att en bra diet i visa fall kan ge lika bra resultat som medicin, säger Anne Nilsson, och berättar att hon nyligen slutfört en studie där 40 personer, i medelåldern och äldre fick äta 3 gram fiskolja varje dag under fem veckor.

– Resultaten visade att de sänkte sitt blodtryck, sina blodfetter och fick ett bättre arbetsminne.

Vid Antidiabetic Food Centre är målsättningen att forskningen ska leda till ny kunskap som kan hjälpa till att få fram nya hälsosamma produkter. Anne Nilsson har bland annat tagit fram ett frukostbröd berikat med guargummimjöl.

Jämfört med vanligt vitt bröd ger det en mycket lägre, långsammare och jämnare blodsockerstegring och ökar dessutom testpersonernas kognitiva prestationsförmåga.

– Vi har många patent på väg in och hoppas att industrin ska nappa. För oss är det viktigt att den nya kunskapen vi får fram kan leda till nya antidiabetiska livsmedel. Ju fler alternativ det finns på marknaden desto lättare är det för folk göra smartare val.

Text: Liselotte Fritz

Foto: Kennet Ruona

Publicerad: 2013

Fakta

Probiotica

Probiotika är nyttiga tarmbakterier.

Se även