Fetmaoperationer en gåta för diabetesforskare

Inom några få dygn blir flertalet av alla fetmaopererade patienter av med sin typ2-diabetes. Vid Lunds Universitets Diabetescenter arbetar en forskargrupp med att reda ut det hittills oförklarliga sambandet. Förhoppningen är att på sikt kunna ta fram ett botemedel.

– Det är spännande att patienterna tillfrisknar så fort. Det här är ett så tydligt faktum att det inte går att blunda för det, säger Nils Wierup, docent i experimentell endokrinologi.

Han leder en forskningsgrupp, bestående av diabetesforskare, kärlexperter och bakteriologer, som hoppas få svar på vad det är för mekanismer som ligger bakom tillfrisknandet. Forskningen kommer bland annat att bygga på analysarbetet från prover på patienter före och efter att de genomgått en gastrisk bypass-operation. Även tester med grisar har gjorts i studien.

Förändringar av tarmkanalens bakterieflora, förändringar av tarmhormonernas effekter eller tarmarnas blodförsörjning är teorier som forskargruppen hittills misstänker kan leda till en lösning av gåtan. Förhoppningen är att kunna fånga upp vad det är som händer i samband med operationen och därefter härma effekten i ett läkemedel.

– Att personer blivit av med sin diabetes har tidigare ofta förklarats med viktnedgång eller förändrad kost. Men i de här fallen är det andra faktorer som påverkar eftersom att det går så snabbt, säger Nils Wierup.

Han betonar att andra operationsmetoder, som ger samma viktnedgång, har visat sig ha en mycket långsammare och svagare effekt på typ2-diabetes. I Sverige beräknas runt 300 000 personer ha sjukdomen som dessutom blir allt vanligare.

Text: Ola Isaksson

Publicerad: 2013

Fakta

Ordförklaring

Endokrinologi är den medicinska disciplin som intresserar sig för kroppens tillverkning, insöndrande och påverkan av hormoner i kroppen. Hormoner är kemiska föreningar som insöndras från körtlar, det vill säga kommer ut i kroppen och sprider sig till andra celler.

Se även