GI säger inte hela sanningen om maten

GI-måttet, som gett upphov till en rad dieter, ger inte alltid en rättvis bild av det som vi stoppar i oss. Till exempel har rågbröd och vit pasta fått ett oförtjänt dåligt rykte, menar Liza Rosén, doktor i industriell näringslära som vill nyansera bilden med ett nytt mått.

Ett livsmedel som ger en låg och stabil blodsockerkurva under en längre period får samma GI-värde som en produkt med ett blodsockersvar som går upp högt men sen snabbt trycks ned igen. Därför riskerar vissa livsmedel, med stabila och långa blodsockersvar, att dömas ut. Liza Roséns kompletterande glykemiska profil, GP, ger information om hur länge energin i maten räcker. Med GP går det att läsa av det högst uppmätta blodsockret och tiden det tar innan blodsockerkurvan återgår till fastenivå. Vad är det?

– GI behöver kompletteras. Generellt är en produkt som har lågt GI alltid bra. Men en produkt som har högt GI behöver inte alltid vara dålig. Pasta till exempel är kompakt och tar tid för kroppen att bryta ner. Det ger inga extrema svängningar av blodsocker, säger Liza Rosén.

Text: Ola Isaksson

Publicerad: 2013

Se även