• Tesla, en bil för framtiden
    Tesla, en bil för framtiden

Tesla går före

Just nu driver flera stora bilföretag som Honda, VW, Nissan, Fiat och BMW olika typer av elbilsprojekt, men i de flesta fall handlar det mer om att utveckla tekniska lösningar än hela koncept för elbilar.

– Det företag som har hunnit längst i att skapa ett eget ekosystem kring elbilen är amerikanska Tesla, säger Magnus Johansson. Tesla går sin egen väg genom att utveckla bilar i premiumsegmentet och rullar samtidigt ut ett eget nätverk av laddstationer. Hittills har företaget koncentrerat sig på den amerikanska marknaden, men under 2014 satsar Tesla med modellen S och efterföljande modeller på allvar även i Sverige och Europa.

Tesla har i stor utsträckning skapat sina egna tekniska lösningar och har valt att utveckla egna laddningssystem, betalningsmodeller och användargränssnitt för mjukvara.

– Som Tesla-köpare får du betala ett högt pris när du köper, men kan i gengäld ladda fritt på Teslas snabbladdningsstationer så länge du har bilen. Som köpare får du också ett garanterat återköpsvärde på bilen och en garanti på att batteriet efter åtta år inte har tappat mer än 20 procent av sin kapacitet. Därmed faller många av de osäkerhetsmoment som kringgärdar elbilen bort redan från början.

Text: Sven-E Lindberg

Publicerad: 2013

Se även