Hur du kan hjälpa bin överleva

Bin behöver få sina grundläggande behov tillfredsställda. Det vill säga de behöver mat, boplatser och övervintringsmöjligheter. Så hur kan du hjälpa dem bäst i din trädgård?

Det ska blomma! Det ska blomma hela året och du ska gärna ha både träd, buskar och örter, så många inhemska, vilda arter som möjligt. Välj hellre gammeldags rosor än moderna, förädlade. Bin uppskattar bärbuskar och kryddväxter, växter vi själva tycker om. Det är också bra med buskar och träd som blommar tidigt och rikligt.

Hjälp bina hitta boplatser i din trädgård genom att ha det lite ostädat. Det får gärna vara lite skräpigt i ett hörn med gamla grästuvor, stenskravel, ihåliga kvistar och pinnar och trädstammar med borrade hål. Du kan även själv placera ut boplatser i form av buntar med 20 centimeter långa bamburör, vasstrån eller flädergrenar med ihålig märg. Om man är lantbrukare kan man se till att lämna några gamla halmbalar.

Humlor och tambiet är aktiva hela säsongen, men de solitära bina lever kortare tid, cirka 1 månad, och olika arter av solitära bin avlöser varandra. De bin som lever kort tid har ofta mer specifika krav på sin miljö – en del samlar pollen från endast en typ av blommor och blir därmed mer sårbara. Vildbin är i regel inte argsinta och risken att bli stucken av bin i din trädgård är väldigt liten.

Text: Pia Romare

Publiserad: 2014

Se även