• Poverty
    Poverty

Hur definieras fattigdom?

Man talar om absolut och relativ fattigdom. Absolut fattiga är de som saknar livets nödtorft, mat och tak över huvudet. Relativt fattiga är de som har mycket lägre levnadsstandard än övriga i det land där de bor och därmed sämre förmåga att delta fullt ut i samhällslivet. Personer som tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten i ett land löper risk att bli fattiga enligt EU:s definition.

Hur många handlar det om?

2010 riskerade nästan var fjärde EU-medborgare – 116 miljoner människor – fattigdom eller social utestängning. I Sverige handlade det om 15 procent av medborgarna, drygt 1,4 miljoner personer. Andelen har ökat i Sverige de senaste åren.

Samtidigt har inkomsterna ökat i Sverige?

Ja, skälet är bland annat jobbskatteavdragen. Men med växande inkomstspridning så ökar samtidigt risken för fattigdom enligt EUs sätt att mäta. Arbetslösa i Sverige löper t.ex. allt större risk att bli fattiga, och risken ökar snabbare här än i övriga Europa.

Ändå har Sverige mycket låg andel fattiga?

Ja, fyra av hundra personer var materiellt fattiga i Sverige 2010. Sverige hade näst lägst andel efter Luxemburg i Europa.

Hur mycket har inkomstklyftorna ökat i Sverige?

1980 var klyftorna som minst och en genomsnittlig toppinkomst motsvarade fem industriarbetarlöner. 2011 motsvarade genomsnittsinkomsten för en direktör i privata näringslivet 46 industriarbetarlöner.

Hur står sig bidrag och a-kassa i jämförelse med löneutvecklingen?

De har halkat efter rejält. Exempelvis bidragsförskottet till ensamma föräldrar ligger på 1.273 kronor per månad per barn – det är ungefär samma som för tjugo år sedan. Socialbidragen har också gröpts ur. Riksnormen har inte hängt med i den övriga inkomstutvecklingen och bidraget för livsmedel ligger betydligt under vad man räknar med att människor i allmänhet behöver.

Färre lever på bidrag idag än på 1990-talet – varför?

Ett skäl är att bidraget blivit svårare att få. Man ska vara ”fattigare” idag än på 1990-talet för att få stöd. Men efter att ha sjunkit fram till 2007 ökar antalet bidragstagare igen och de tider som människor behöver bidrag har blivit längre.

Text: Ulrika Oredsson

Publicerad: 2014

Se även