Gemensamt grepp – svaret på finanskrisen

Finanskrisen har visat att det behövs en ny sorts ekonomer. Sådana som är bättre på att koppla ihop teori och praktik och har förgreningar inom andra områden som juridik, statsvetenskap och naturvetenskap. Det menar Klas Eklund, adjungerad professor i nationalekonomi och senior economist på SEB.

En tidigare överdriven optimism om tillståndet i världen, ett dysfunktionellt politiskt system i USA och en halvfärdig valutaunion utan fungerande krismekanismer i Europa. Det är tre orsaker till dagens ekonomiska situation, enligt Klas Eklund. Han tycker att ekonomidisciplinen inom den akademiska världen blivit allt för specialiserad.

– Vi sitter i våra stuprör och är extremt duktiga på det vi gör, men på mycket smala områden. Det är då lätt att tappa överblicken.

”Diskussionen ska inte handla om huruvida vi ska ha hög eller låg tillväxt, utan om ’rätt tillväxt’.”

Tiden före finanskrisen i USA, 2008, präglades av en osund optimism, menar han.

– Det pratades om ”the great moderation”, om att konjunkturcykeln var död och om att vi var inne i en sorts supercykel. När ekonomer hittar på nya termer och uttalar sig på ett sånt här sätt så finns det anledning att bli rädd.

En övertro på ekonomisk tillväxt och stigande tillgångspriser ser Klas Eklund som en bakomliggande orsak till krisen.

– Vad som är stabilt bär i sin tur frö till instabilitet. Om till exempel huspriser stiger snabbt ska vi inte anta att de kommer fortsätta stiga för alltid. Vi ska snarare misstänka att vi närmar oss en krasch.

I år invigdes Knut Wicksells Centrum för Finansvetenskap på Ekonomihögskolan i Lund. Enligt Klas Eklund är det ett sätt för Lunds universitet att bredda ekonomiämnet.

– Här samarbetar vi nationalekonomer med demografer, jurister, företagsekonomer och ekonomhistoriker. Gränsöverskridande arbete leder till att vi kan upptäcka risker tidigare.

Ett av Klas Eklunds uppdrag, som adjungerad professor vid Ekonomihögskolan, är att förse studenter och kollegor med en tydlig koppling mellan ”verkligheten och akademin”. Han tror inte det går att förebygga framtida kriser men att vi åtminstone kan se till så att vi inte gör om samma misstag.

– Vi är just nu inne i en diskussion om huruvida avregleringarna gick för långt och hur framtiden ska se ut. Då är det viktigt att inte tappa all tilltro till marknaden utan istället se till så att marknaderna fungerar bättre i framtiden.

Han vill också öppna en dörr till naturvetenskapen där han menar att ekonomer har mycket att lära när det gäller förståelsen för jordens resurser. Klas Eklund vill se en omställning till ”grön kapitalism” där prismekanismen och marknaden kan användas för att styra utvecklingen i rätt riktning. Han tycker inte att diskussionen ska handla om huruvida vi ska ha hög eller låg tillväxt, utan om ”rätt tillväxt”.

Han tror att också att ekonomer behöver bli bättre på att förstå hur människor tänker och förankrar sina beslut.

– Experimentell ekonomi är ett exploderande forskningsområde just nu. Här tittar forskarna på hur människor agerar i olika valsituationer, vad som driver våra beslut i verkligheten och inte bara i teorin.

Klas Eklund utesluter inte att den pågående krisen kommer att hålla i sig.

– Det finns risk för en längre period av baksmälla. I USA stagnerar arbetsmarknaden och hushållen är försiktiga. Och i Europa tar det många år att få fason på eurokrisen.

Text: Ola Isaksson

Foto: Kennet Ruona

Publicerad: 2012

Se även