Ursula istidsjägaren

Ursula. Ett ståtligt namn på en kraftfull jägare som levde för 30 000 år sedan i istidens Europa. Ursula var en av de första istidsjägare i Europa och 10 procent av Europas befolkning brås på henne. Hennes ättlingar är något vanligare i Skandinavien och nästan hälften av alla samer brås på Ursula.

De första svenskarna var istidsjägare. En teori är att våra första invånare korsade ett smalt passage vid Helsingör där det inte fanns vatten. Ju mer isen drog sig tillbaka desto fler människor sökte sig till landet i norr först i Skåne och sedan Bohuslän.

Amerikansk och svensk forskning visar att Europa fylldes med människor i tre omgångar. Först kom istidsjägarna för över 40 000 år sedan, sen kom stenåldersbönderna från det som idag är Syrien och Turkiet för ca 10 000 år.

Sista gruppen som kom var herdar från stäpperna i det som nu är Ryssland. För 5 000 år sedan förde dessa herdar troligtvis det indoeuropeiska språket, kunskap om får och ylle och nya gudar till Europa.

Illustration: Catrin Jakobsson

 

 

 

 

Se även