”Det är den bästa av tider, det är den värsta av tider”

Du är den första examinerade doktorn i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hur vill du förvalta det?

– Jag vill fortsätta bedriva högkvalitativ forskning om mänskliga rättigheter och hjälpa andra som arbetar i liknande fält. Mycket av den svenska forskningen håller redan väldigt hög kvalitet, men behöver starkare koppling till de samtal som förs vid den internationella forskningsfronten.

Trots att Sverige under lång tid har arbetat för FN:s mänskliga rättigheter är vi sent ute med en forskarutbildning. Varför det?

– Även om Sverige länge varit en pådrivande kraft i FN var det först på 90-talet som mänskliga rättigheter blev ett gångbart språk på hemmaplan. Vår tvärvetenskapliga grundutbildning började 2003 och forskarutbildningen kom till som en naturlig förlängning av den.

Vad handlar din doktorsavhandling om?

– Den handlar om religionsfrihet inom ramen för FN:s Allmänna förklaring om mänskliga rättigheter från 1948. Jag visar hur artikeln om religionsfrihet formades av olika ideologiska strömningar och politiska intressekonflikter i slutet av 1940-talet. Det är viktig forskning eftersom artikeln fortfarande är utgångspunkten i dagens samtal om vad rätten till religionsfrihet betyder.

Hur ser du på världen i dag och människors villkor?

– Det är den bästa av tider, det är den värsta av tider.

Text: Bodil Malmström

 

Se även