Kram i Skuggan räddar liv

Varje år dör drygt 20 000 människor i cancer i Sverige. En tredjedel av cancerfallen kan härledas till livsstilen.

– Det innebär att vi har potential att förebygga omkring 6 000 dödsfall årligen och det är en prioriterad uppgift för forskningen och vården, säger Mef Nilbert, professor i onkologi och chef för Regionalt Cancercentrum Syd, RCC Syd.

Cancer är i dag den vanligaste dödsorsaken för människor i arbetsför ålder – och den näst vanligaste efter hjärtoch kärlsjukdomar om man ser till befolkningen som helhet. Trots stora framsteg såväl inom såväl diagnostik som behandling av cancer fortsätter antalet cancerfall att öka. Förra året fick drygt 55 000 personer i Sverige en cancerdiagnos.

– En förklaring är att vi blir allt äldre och risken för cancer ökar med stigande ålder, säger Mef Nilbert, som bland annat har forskat om ärftlighet och risk för återfall i tumörsjukdomar.

– Men vi ser samtidigt ett allt tydligare samband mellan livsstil och risken att drabbas av cancer. Rökning finns med i bilden hos var femte person som får en cancerdiagnos och räknar vi in andra livsstilsfaktorer som alkohol, övervikt och fysisk inaktivitet så handlar det om ungefär vart tredje cancerfall i Sverige.

Viktig samverkan

Mef Nilbert är chef för RCC Syd, ett regionalt cancercentrum där landstingen/regionerna i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg samverkar för att förbättra cancervården och på sikt bidra till att vända trenden så att antalet cancersjuka blir färre, inte fler.

– Uppdraget utgår från de nationella cancerriktlinjerna och täcker hela kedjan, från förebyggande åtgärder via diagnostik och behandling till förebyggande av återfall och vård i livets slutskede, äger Mef Nilbert. Den stora utmaningen är att både orka med att förfina cancerbehandlingen, något som kräver stora resurser, och att på allvar få människor att ändra livsstil på ett sätt som leder till minskad cancerrisk.

”Det finns inget svårare än att få människor att ändra vanor.”

Fram till 2030 väntas antalet cancerfall dubbleras i Sverige i takt med en åldrande befolkning och om vi inte ändrar vårt sätt att leva. Att förebygga cancer är därmed en allt viktigare fråga inte bara för folkhälsan, utan i högsta grad för hela samhället. Totalt beräknas cancersjukdomarna kosta samhället 70 miljarder kronor om året 2030 – dubbelt så mycket som i dag.

Nollvision för rökning

– Det finns inget svårare än att få människor att ändra vanor, men jag är övertygad om att det går om vi satsar på forskning, samverkan och kunskapsbaserad information som riktar sig till olika högriskgrupper. Jag skulle exempelvis gärna se en nollvision för rökning bland unga. Det skulle kunna få enormt stor betydelse på sikt.

Text: Cecilia Francke

Publicerad: 2013

Fakta

Så kan du minska cancerrisken

Genom att följa rekommendationerna i rapporten KRAM i Skuggan (Kost, Rökning, Alkohol, Motion och Solvanor),som baseras på EU:s kodex för cancerprevention, skulle mer än 10 000 cancerfall kunna förebyggas varje år – och upp mot 6 000 liv per år räddas.

Råden är:

• Rök inte. Och är du redan rökare – det är aldrig för sent att sluta.

• Undvik att bli fet.

• Utöva någon form av fysisk aktivitet varje dag.

• Ät frukt och grönt minst fem gånger om dagen. Dra ned på mängden animaliskt fett.

• Var försiktig med alkohol. Max två glas vin per dag om du är man, ett glas om du är kvinna.

• Undvik överdriven solning – och skydda särskilt barn och ungdomar.

Se även